ČUVANJE-USPOMENA

Čuvanje uspomena

Koncept Upcycle je zapravo niša koja se nadovezuje na čuvanje uspomena od svojih predaka. Pogotovo što se tiče odjevnih predmeta.

Mogućnosti preinake i prenamjene su neograničene. Recimo, izrada jastučnica od djedovih košulja, izrada ukrasnih jastuka ili prostirke od tatinog odijela s vjenčanja, napokon će se to odijelo preseliti iz dubine ormara na vaš kauč ili trosjed i ponosno ukrašavati vaš prostor s unikatnim i modernim upcycle jastučićima ili presvlakom.

Čuvanje uspomena – što se sve može sačuvati

Prve traperice koje ste si priuštili od svoje prve plaće, sada su možda par brojeva premalene ili su zaradile koju poderotinu tijekom godina nošenja, ali vama su drage jer vas podsjećaju na to vrijeme u mladosti i na taj osjećaj ponosa i sreće kada ste si ih mogli prvi puta priuštiti. Sada stoje u ormaru već godinama i kada radite proljetno čišćenje ormara naletite na njih i ponovno vas obuzmu svi ti osjećaji i sve te uspomene. Zašto ne biste te svoje prve traperice pretvorili u modernu, ležernu torbu, unikatnu i personaliziranu, kakvu nitko drugi nema i koju ćete ponosno nositi još mnogo godina?
Isto tako kako je vojska prije bila obavezna, a sada su ta vremena iza nas mnogi muškarci imaju doma uspomene iz tih vremena, a da ne spominjem kako su svi ti materijali veoma kvalitetni i veoma čvrsti i izdržljivi i upravo bi ih bilo šteta baciti, već ih treba prenamijeniti u novi predmet koji će ukrašavati vaš dom ili će vam služiti pri odlascima u prirodu ili nešto treće. Svaki materijal naravno formira funkciju novog prenamijenjenog predmeta.

Opcija izrade veliku prostirke za piknik ili odlazak u prirodu i to od vesti, hlača, kaputa, jakni i drugih cjelovitih odjevnih predmeta koju su ostali. Druga je opcija svakako podijeliti potrebitima ili odvesti na deponij te baciti u odgovarajući kontejner, jer kome treba stara, nošena odjeća?
Razmislite idući puta kada ne znate što da učinite s vama dragom uspomenom, jer upravo ona može dobiti novu funkciju i novi oblik.
Sva ta sentimentalna vrijednost, koja leži u starim odjevnim predmetima koji su izgubili svoju funkciju, ponovno može zaživjeti u drugom obliku.


Razmislite o kvaliteti tog materijala koja je sigurno puno bolja od onih što se nude danas po centrima. Do kraja 19. stoljeća, obično su se u pletivima koristili isključivo prirodni materijali kao pamuk i lan… Dok ovo novo doba industrijalizacije, uvelo je u pletiva puno proizvoda petrokemijske industrije i sami proizvodi danas nisu tako udobni za nošenje i korištenje, niti su rađeni od samo prirodnih materijala.
Na ovu ideju o čuvanju uspomena došla sam gledajući u svoj ormar i razmišljajući što sada s tima. Žao mi je baciti jer sam vezana za uspomenu, a neću ni nositi.

Share this post