SPORA-MODA

SPORA MODA

Spore moda, odnosno održiva moda, pozitivno utječe na okoliš. Radi se o odabiru i podršci ljudima koji stoje iza odjeće, odabiru kvalitete umjesto kvantitete, odabiru dugovječnost umjesto trendova.

Kao tekstilni dizajner, redovito svjedočim opsjednutosti našeg društva potrošnjom i stalnom potrebom za više. To u konačnici samo dovodi do više otpada. Umjesto da podržavam ovaj narativ i pritisak da držim korak s trendovima, koji se nikad ne završavaju i koji se stalno mijenjaju, odlučila sam usporiti, zapravo stati i promijeniti svoje navike. Spora moda je više od odjeće. Radi se o priči iza vaše odjeće.

Spora moda – što je to?

Spora moda je lako dostupna i razumljiva te dobra za kupce da počnu donositi održive i etičke odluke o kupnji. To je također područje u kojem ljudi, uz pružanje alata i znanja, stvore nove predmete koji odgovaraju njihovim vrijednostima. Što više učim o održivosti i prirodnoj ravnoteži ekosustava, to sam više uvjerena da ništa što proizvodimo zapravo nikada neće ‘koristiti’ planeti. Razlog zbog kojeg spora moda odjekuje sa mnom je taj što je to jedan korak koji možemo poduzeti, kako bismo ublažili neku potražnju na zemlji i spriječili njene štetne utjecaje. Ne možemo pogriješiti sa sporijim pristupom jer smanjuje resurse i daje nam više vremena za istraživanje koje bi moglo napraviti mjesta za nove tehnologije s nultim otpadom. Kružna proizvodnja, koja se može koristiti do krajnjeg iscrpljenja početnog proizvoda, je nešto što je itekako primjenjivo u prenamjeni odjeće.

Osim nastojanja da smanjimo svoj karbonski otisak, spora moda nam uistinu omogućuje da iskusimo i cijenimo rad koji ide u kreiranje odjevnih predmeta te da se i sami uključimo u sam proces dizajna. Spora moda poštuje resurse, vrijeme i energiju koja ide u stvaranje odjevnog predmeta. Teme koje ujedinjuju sporu modnu zajednicu nadilaze samu modu. To je stil života, revolucija, radi se o istinskom pokušaju da budemo promjena koju želimo vidjeti u svijetu. Ako ste “ono što nosite”, kao što mainstream modna industrija tako često prijeti, ne mogu svjesno odabrati podržati bilo što drugo.

Share this post