tulum razmjene odjece

TULUM RAZMJENE ODJEĆE

Najzanimljiviji, najotkačeniji i naj-ekološki način cirkuliranja odjeće bez kupovine i bez bacanja je definitivno TULUM RAZMJENE ODJEĆE.

U udruzi Vestigium, na zapadu Zagreba na adresi Rudeška cesta 142, održava se svake subote od 10 do 12 sati upravo takav tulum. Inicijativa je pokrenuta 12.03.2022. i uz podršku predsjednice udruge Irene Borovine i dragih volontera (Lew, Marilia, Hailey, Momo…) sve više i više ljudi posjećuje jedinstveni tulum i donosi kvalitetnu i cjelovitu odjeću koja im više ne treba, dok si istovremeno izabiru i nešto “novo” za sebe ili nekoga drugoga. Pravilo tuluma je 10 donesi/10 ponesi i to bi bilo idealno, ali s obzirom na količine odjeće koja se skupi zapravo ne morate ništa ni donijeti.

Zašto je ovo korisno i sve više popularno? Zato što svatko od nas ima puno previše odjeće u ormarima, a ovakvim načinom razmjene odjeće postajemo više održivi! Radimo si mjesta u ormaru za neke nove stvari, smanjujemo potrebu za potrošnjom, odnosno kupovinom novih krpica čime dugoročno smanjujemo i potrebu za masovnom proizvodnjom i direktno smanjujemo količine odbačenog tekstila. Prvi korak u održivom smjeru svakog pojedinca je smanjivanje otpada i konzumerizma.

Reći ću i par riječi o inspirativnoj udruzi Vestigium koja djeluje već 10-tak godina! To je mjesto gdje su svi tamo zato što žele biti, žele pridonijeti povezivanju zajednice kroz razne projekte i edukativne radionice, druženja, brinu o okolišu i što je najbitnije brinu o sebi i drugima.

Pridružite se i vi koju subotu ili svaku…

Share this post