bunch of jeans on wooden background, folded jeans, close-up, fashionable clothes

Upcycle- što je to?

Upcycle? Upcikliranje? Pitate se što je to?! Pojam upcycling je relativno nov, a uključuje davanje rabljenim predmetima novi smisao. Ukratko, to je proces kreativne transformacije starih i rabljenih predmeta u nešto posve korisno i jako lijepo, unikatno i personalizirano s osobnom, sentimentalnom vrijednošću.

Upcycle – kako je i zašto postao veliki trend u svijetu?

Upcycling postaje sve veći i veći trend koji ima sve više pratitelja i pristalica. To je proces u kojem stari predmeti (hlače, košulje, jakne, kaputi) više nisu odgovarajući te ih se prenamjenjuje i daje im se nova funkcija i novi izgled kao i novi identitet. Ustvari im se udahnjuje novi životni ciklus. Danas postoje mnoge platforme koje nam mogu pomoći s idejama kako nečemu udahnuti novi život i produžiti vijek trajanja i korištenja.

Ova vrsta recikliranja pomaže u smanjenju otpada i CO2 emisija, stoga nije bez razloga “green” aktivnost. Osim očuvanja okoliša, upcikliranjem i štedimo. Ne samo mi osobno, već i na globalnoj razini, jer smanjujemo troškove zbrinjavanja otpada i recikliranja, a smanjuju se i troškovi proizvodnje jer u upcycle procesu ne koriste se novi odjevni predmeti nego se iskorištavaju stari.


Iako u osnovi sliči recikliranju (proces preobrazbe odbačenog materijala ili proizvoda u novi, kvalitetniji proizvod, često s novom funkcijom), ali bez ikakva negativnog utjecaja na okoliš i nužnog uništavanja, koje samo recikliranje podrazumijeva.

Upcycling je stoga radikalnija i još zelenija verzija recikliranja, recikliranje koje ne zahtjeva destrukciju i bespotrebno rasipanje energije i resursa, već pronalazak nove svrhe starom „nenosivom“ predmetu, uz minimalne preinake. Neki ga smatraju čak i umjetnošću…osim upcycle tekstila, kako bi ga dodatno personalizirali, površine se mogu oslikavati i bojati, aplicirati ručni i mašinski vezovi, kreativnim popravcima /krpanjem i izradom šablona i motiva za sitotisak na tekstile. Mogućnosti su neograničene.


Cijelom procesu upcycle tekstila je zapravo nit vodilja želja klijenta, koristeći komad odjevnog predmeta koji je njemu sentimentalno vrijedan, a koji treba novu funkciju kako bi i dalje bio korišten.
Gotov proizvod je unikatan, personaliziran i sentimentalno vrijedan svakome klijentu koji se odluči na upcycle tekstila. Svaki proces upcyclinga započinje razgovorom i kreiranjem ideja i mogućnosti te za mene kreće paranjem postojećih oblika i rezanjem, a završava ponovnim spajanjem i konstruiranjem u novi oblik i novu funkciju gotovog proizvoda.
Koncept upcycle, koji je postao trend među zaštitnicima okoliša kroz godine, stekao je sve veći broj pristalica, jer ovakvo održivo rješenje stvarno može učiniti velike promjene i globalno, ali i u vašem domu. Upoznajte proces pretvaranja starih materijala ili iznošenih odjevnih komada u nove materijale ili proizvode bolje kvalitete! Za vas organiziram edukativne radionice prenamjene tekstila gdje mozete uz moju pomoc prenamjeniti svoj dragi odjevni predmet.


Danas se u odnosu na 1980. g npr. kupuje 10 puta više odjeće koja većinom nakon kratkog vremena završava na deponijima, neželjena je, nemoderna ili nekvalitetna pa je izgubila oblik i formu nakon nekoliko pranja.
Zato je jako bitno i kada se odlučujemo na kupnju, da kupujemo osviješteno, samo ako je stvarno nužno i da razmislimo imamo li možda ipak nešto u ormaru što bismo mogli iskombinirati prije nego što pohrlimo u šoping centar.

Share this post